ماجرای تبدیل ناخواسته پروژه انافتی (NFT) متعلق به زکایکسبیتی (ZachXBT)، محقق معروف حوزه بلاکچین، به یک میمکوین با ارزش بازار ۱۵ میلیون دلار در شبکه بیس (Base)، توجهات بسیاری را جلب کرده است.
طبق گزارشها، زکایکسبیتی قصد داشت یافتههای تحقیقاتی خود در مورد سرقت ۲۴۳ میلیون دلاری از طلبکاران جنسیس (Genesis) را بهصورت یک انافتی رایگان و دائمی در بستر بلاکچین منتشر کند.
او از پروتکل زورا (Zora) برای این کار استفاده کرد، اما بدون اطلاع او، این پروتکل بهصورت خودکار یک توکن ERC-۲۰ قابلمعامله ایجاد کرد که در صرافیهای غیرمتمرکزی مانند یونیسواپ (Uniswap) به فروش رسید.
خرید سریع
زکایکسبیتی از عدم شفافیت در رابط کاربری زورا که اطلاع دقیقی از ایجاد توکن ERC-۲۰ نمیداد، ناراضی است. او اعلام کرده که اگر این توکن بهصورت ناخواسته باعث حدس و گمانهای مالی شود، ممکن است اثر هنری خود را با تصویر خالی جایگزین کند یا با تولید نسخههای اضافی بدون تاریخ انقضا، ارزش توکن را کاهش دهد.
پروتکل زورا که به تازگی استاندارد جدید ERC-۲۰z خود را معرفی کرده، به انافتیها امکان میدهد تا بهصورت توکن ERC-۲۰ قابلمعامله درآمده و نقدینگی فوری پیدا کنند.
هدف از این ویژگی، سادهسازی نقدینگی بود، اما موجب شده که برخی کاربران، انافتیهای زکایکسبیتی را بهعنوان «آرتکوین» و سرمایهای قابلمعامله در صرافیها ببینند.
در نهایت، در پی ضرب اولیه، حدود ۳۵۰۰ واحد از توکن زکایکسبیتی تولید و نقدینگی آن بهصورت خودکار در شبکه بیس ایجاد شد. ارزش بازار این توکن از زیر ۱۰ هزار دلار شروع شد و در ادامه، به ۱۵ میلیون دلار رسید.
این رشد باعث شد که کاربران برای توکن زکایکسبیتی محتوای تبلیغاتی، میمها و گروههای تلگرامی بسازند و آن را به بلاکچین سولانا نیز منتقل کنند.
این تجربه نشاندهنده ریسکهای ناشی از رابطهای کاربری نامشخص و تنظیمات خودکار است و احتمالاً باعث بازبینی پروتکل زورا در اطلاعرسانی استانداردهای جدید به کاربران خواهد شد.